Standpunten - VNO-NCW West (2024)

Aanbestedingen

Aanbestedingen bieden grote kansen op het gebied van het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Bovendien kan innovatie worden bevorderd, wanneer minder focus komt op de laagste prijs en meer op duurzame en inclusieve criteria.

Geef meer gewicht aan duurzame criteria bij inkoop. Uit onderzoek onder Groene Groeiers blijkt dat veel groene ondernemers geen kans maken bij aanbesteden.
Overheid, zorg voor meer ruimte voor duurzaam aanbesteden door:

  • de dialoog met de markt over duurzame selectiecriteria beter op te zoeken,
  • duurzaamheidsexperts meer te betrekken bij de inkoop,​
  • de ruimte die de wet aanbesteden biedt beter te benutten.

Artificiële Intelligentie (AI)

Artificiële Intelligentie (AI) wordt sterk bepalend voor onze toekomstige welvaart en welzijn. AI heeft grote maatschappelijke gevolgen, zowel zakelijk als privé. Investeer daarom in artificiele intelligentie (AI). Nederland heeft een inhaalslag te maken op koplopers China en VS, maar ook buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk liggen op ons voor. Wij moeten toonaangevend worden en zorgen dat we waardevol talent in Nederland behouden. Innovatieve bedrijven moeten ruimte krijgen om AI-tools te ontwikkelen die echt iets toevoegen en het nieuwe werken, met behoud van menskracht, makkelijker maakt.

Circulaire economie

Voor een circulaire economie hebben we ruimte nodig voor bedrijven die repareren, delen, recyclen, en grondstoffen verwerken. Sommige van deze bedrijven kunnen makkelijk in de stad passen, maar andere, zoals bouw- en afvalrecyclingbedrijven, hebben specifieke bedrijventerreinen met een zogenoemde hoge milieucategorie nodig omdat ze overlast veroorzaken, denk aan de bouw- en afvalrecyclingindustrie die veel ruimte nodig hebben en op locaties moeten liggen die goed bereikbaar zijn voor vrachtwagens en schepen.

Het beleid heeft tot nu toe weinig aandacht gehad voor deze ruimtebehoeften. Overheden moeten dus ‘ruimte’ hoger op hun agenda zetten. Ze moeten de belangen van verschillende functies goed afwegen om te voorkomen dat het grondstoffenbeleid en de overgang naar een circulaire economie vertraging oplopen.

Het is duidelijk dat we ruimte nodig hebben voor de overstap naar een circulaire economie. Dit betekent niet alleen fysieke ruimte, maar ook milieuruimte. Ook dit is essentieel voor het succes van de transitie naar een circulaire economie.

Digitale veiligheid

Voor onze concurrentiepositie is de digitale transformatie essentieel. De wereld verandert in rap tempo en digitalisering is daarbij een belangrijke drijvende kracht. Het geeft vorm en richting aan processen, toekomstige banen, producten/diensten en samenwerking. De slimme inzet van data fungeert als fundament, smeermiddel en katalysator hierin. Maatschappelijke uitdagingen zoals onder meer klimaatverandering, arbeidstekorten en vergrijzing vragen om versnelling van digitalisering. De kansen die daardoor verzilverd kunnen worden brengen ook uitdagingen met zich mee. Organisaties en de gegevens die zij verwerken worden kwetsbaarder. Cybersecurity vormt dé bouwsteen voor continuïteit. Wij zetten ons actief in voor het vergroten van bewustzijn, het stimuleren van samenwerking en de uitwisseling van kennis over digitalisering en cybersecurity. We werken daarbij onder meer samen met het Platform Veilig Ondernemen en brengen het onderwerp onder de aandacht via onze uitingen en bijeenkomsten.

Defensie-industrie

De defensie-industrie speelt een cruciale rol in de nationale veiligheid en strategische autonomie van Nederland. Een robuuste defensie-industrie zorgt ervoor dat Nederland voorzien blijft in essentiële militaire technologieën en systemen, wat van vitaal belang is voor de veiligheid van het land en de regio.

Investeringen in defensie stimuleren de ontwikkeling van geavanceerde technologieën, die vaak ook civiele toepassingen vinden. Dit bevordert innovatie en versterkt de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven op de wereldmarkt. Een sterke defensie-industrie stelt Nederland in staat om een actieve rol te spelen in internationale samenwerkingsverbanden en bondgenootschappen, zoals de NAVO. Door de export van defensieproducten en -diensten kan Nederland zijn economische invloed vergroten en strategische partnerschappen versterken.

Noord- en Zuid-Holland bieden aanzienlijke kansen voor de stimulering van de defensie-industrie, gezien hun strategische ligging en infrastructuur. Daarnaast beschikken Noord- en Zuid-Holland over een robuuste onderwijs- en opleidingsinfrastructuur die kan bijdragen aan de groei van de defensie-industrie. Door gerichte investeringen in deze samenwerkingen kan Nederland profiteren van synergieën tussen defensiebedrijven, onderzoeksinstellingen en startups. Dit zal niet alleen de ontwikkeling van geavanceerde defensietechnologieën bevorderen, maar ook bijdragen aan regionale economische groei en werkgelegenheid.

Green Deals

Met Green Deals wil de overheid vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven. Dit doet zij door knelpunten in de wet- en regelgeving weg te nemen, nieuwe markten te creëren, goede informatie te geven en te zorgen voor optimale samenwerkingsverbanden.

De overheid moet barrières op het gebied van vergunningen, wetgeving en financiering slechten, zodat het afsluiten van Green Deals gestimuleerd wordt. In een Green Deal werken ondernemers samen met overheid en milieu-instanties om optimale omstandigheden voor de uitvoering van duurzame projecten te creëren. VNO-NCW West steunt ondernemers met een Green Deal, omdat:

  • De economie moet verduurzamen en ondernemers dat kunnen initiëren; en
  • Innovatieve, duurzame groei de internationale concurrentiepositie van Nederland versterkt.

Daarom is het essentieel dat de overheid haar rol als facilitator serieus neemt door bureaucratische hindernissen weg te nemen en een omgeving te creëren waarin duurzame initiatieven kunnen floreren. VNO-NCW West ziet hierin een belangrijke kans voor ondernemers om bij te dragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd economische groei te realiseren.

Havens

De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa, voor het goederenvervoer zijn vaarwegen en havens zeer belangrijk aangezien zo’n 90% van goederen via zee wordt vervoerd. Ook van de doorvoer van Rotterdam naar het achterland gaat de meeste vracht per schip. De haven is daarmee een essentieel onderdeel van de lokale economie en het vestigingsklimaat van de regio. De komende jaren zal de haven grote duurzaamheidstransities doormaken, dit biedt kansen maar het is essentieel om hierbij het concurrentievermogen van de haven te beschermen.

De haven van Amsterdam is de vierde haven van Europa en strekt zich uit van Amsterdam tot aan IJmuiden. Langs het gehele gebied zorgt de haven voor inkomsten en werkgelegenheid. Ook de haven van Den Helder is de thuisbasis voor een groeiend aantal offshore-gerelateerde ondernemingen en het is belangrijk om een krachtige en internationaal leidende positie te behouden.

Door continu in contact te staan met partners als Port of Rotterdam, Deltalinqs, Port of Amsterdam en ORAM, zorgen wij voor de bescherming van de regionale economische belangen die voorbij gemeentelijke grenzen gaan en samenhangen met deze cruciale havens. Met de verduurzamingsslag, die voor een groot deel ook op zee plaats zal moeten vinden, is een goed maritiem vestigingsklimaat, waarbij regionale reders lokaal schepen aan kunnen schaffen, essentieel.

Huisvesting arbeidsmigranten

Dat het een uitdaging is om migranten allemaal geschikte woonruimte aan te bieden, mag geen verrassing heten. In heel Nederland hebben we een volkshuisvestingsprobleem: voor starters en mensen met midden- of lagere inkomens is het steeds moeilijker om ertussen te komen op de woningmarkt. In een stad als Den Haag is bijvoorbeeld segregatie ontstaan: het gemiddelde inkomen verschilt enorm tussen wijken die soms direct naast elkaar liggen. Praktisch geschoolde arbeidsmigranten komen vaak terecht in de wijken met lagere inkomens, waar meervoudige problematiek bestaat, en zijn zelf ook oververtegenwoordigd in lagere inkomensgroepen. Het huisvestingsprobleem van arbeidsmigranten is dus een onderdeel van een bredere maatschappelijke problematiek.

Dat er zich bij de huisvesting van arbeidsmigranten problemen voordoen staat vast. Deze moeten gezamenlijk worden bestreden door gemeentebesturen in samenwerking met ondernemers en andere partijen die een bijdrage kunnen leveren. Ondernemers die de huisvesting voor hun werknemers niet goed regelen, moeten worden aangepakt. Tegelijkertijd moet men ruimte bieden voor oplossingen die ondernemers nu al aandragen. Huisvesting op het eigen terrein voor (seizoens-)arbeidsmigranten kan een bijdrage leveren aan het terugdringen van het probleem. Van de gemeentebesturen verwachten wij dan wel dat men actief meewerkt aan het mogelijk maken van de noodzakelijke fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten en betrokken zijn bij de participatie met de omgeving rond beoogde huisvestingslocaties. Laat ondernemers en initiatiefnemers er niet alleen voorstaan. Ook van de gemeentelijke politiek verwachten wij moed om dit soort initiatieven te steunen. Daarnaast moeten er betere afspraken gemaakt worden over huisvesting van arbeidsmigranten bij het einde van hun tijdelijke arbeidsovereenkomst. Zo maken we de positie van arbeidsmigranten minder kwetsbaar.

Innovatie

VNO-NCW West pleit voor het stimuleren van innovatie omdat het tot nieuwe producten, diensten en processen leidt die bedrijven helpen efficiënter en effectiever te opereren. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling kunnen bedrijven niet alleen hun marktpositie versterken, maar ook nieuwe markten betreden en daarmee economische groei stimuleren.

Daarnaast speelt innovatie een essentiële rol in het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en de klimaatverandering. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar creëert ook nieuwe kansen voor werkgelegenheid en economische ontwikkeling in de regio.

Tot slot zorgt innovatie voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, waardoor buitenlandse bedrijven en talenten eerder geneigd zijn zich in onze regio te vestigen. Dit versterkt het ecosysteem van kennis en kunde, wat op zijn beurt weer leidt tot meer innovatie en groei. NO-NCW West pleit voor een cultuur van innovatie te bevorderen, om zo ervoor te zorgen dat onze regio klaar is voor de uitdagingen en kansen van de toekomst.

Luchtvaart

De luchtvaart is essentieel voor Nederland en voor onze economie. We gaan aan de slag om de luchtvaart te vergroenen. Zo kunnen we op een schone manier de wereld blijven ontdekken.

Schiphol is belangrijk voor de regionale economie en voor de bereikbaarheid van ons land. Ook andere regionale vliegvelden zoals Rotterdam The Hague Airport, helpen hierin. Wel staan we achter de hervormingsplannen van de luchtsector. Voor groei is verduurzaming een belangrijk onderdeel. VNO-NCW West erkent de noodzaak om geluidsoverlast rondom Schiphol te verminderen en ondersteunt de aanpak om dit stapsgewijs te doen. Een betere leefomgeving draagt bij aan de brede welvaart en aan het vestigingsklimaat.

Voor toekomstige maatregelen is het structureel betrekken van de sector en het bedrijfsleven essentieel, niet alleen op nationaal maar ook juist op regionaal niveau. Door een structureel overleg te creëren met vertegenwoordiging van het regionale bedrijfsleven, zoals VNO-NCW West, kan het ministerie beleidsmaatregelen introduceren met een beter beeld van de regionale economische impact.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Onder maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt verstaan dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij. Door bij hun activiteiten en processen rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en eerlijke ketens, kunnen bedrijven zo op een toekomstbestendige manier opereren.

De Verenigde Naties (VN) hebben 17 duurzaamheidsdoelen opgesteld. De doelen roepen op tot onderwijs, gezondheidszorg en fatsoenlijke banen voor iedereen, en bescherming van de oceanen, bossen en volledig natuurlijke habitats. Ze schetsen een beeld van een toekomst waarin vooruitgang iedereen ten goede komt, waar klimaatverandering een halt wordt toegeroepen en alle mensen in vrede en welvaart kunnen leven. In 2015 hebben alle 193 landen die lid zijn van de VN de Sustainable Development Goals (SDG’s) aangenomen.

Ook voor VNO-NCW West zijn deze duurzaamheidsdoelen richtinggevend en proberen wij met de ondernemers in ons netwerk de doelen na te streven. Niet voor niets dat het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB‑Nederland ontstaan is bij in onze regio. Dit netwerk bestaat uit ondernemers die investeren in duurzame business cases op het gebied van energietransitie, circulaire productie en biodiversiteit. Grotere (familie)bedrijven met uitdagingen worden gekoppeld aan startups en scale ups met innovatieve oplossingen, op bijeenkomsten en in de digitale community.

Noord/Zuidlijn

De verlenging van de Noord/Zuidlijn naar Haarlemmermeer speelt een centrale rol bij het vestigingsklimaat van Nederland. De verlenging van de Noord/Zuidlijn zorgt voor meer treinen naar alle windrichtingen van Nederland. Van Maastricht naar Alkmaar. Uiteraard is het regionale belang ook groot want de Noord/Zuidlijn creëert ook directe en snelle verbindingen tussen Schiphol, het centrum van Amsterdam en belangrijke zakelijke districten zoals de Zuidas en Haarlemmermeer. Bovendien is Nederland beter verbonden met London, Parijs, Brussel en Berlijn.

Investeren in de verlenging van de Noord/Zuidlijn betekent investeren in 2,5 miljoen inwoners, 300.000 bedrijven, 1,5 miljoen banen en een gebied dat 20% van het BNP van Nederland is. Een goed functionerend openbaar vervoersnetwerk, waaronder de Noord/Zuidlijn, is cruciaal voor het aantrekken van talent en het stimuleren van economische groei.

Het is van cruciaal belang dat de verlenging van de Noord/Zuidlijn en andere in de Metropoolregio Amsterdam worden voortgezet en voltooid. Deze projecten zijn niet alleen van regionaal, maar ook van nationaal belang. Ze vormen de ruggengraat van onze economie en zijn essentieel voor het behoud en de versterking van de bereikbaarheid en het vestigingsklimaat van Nederland in een competitieve wereld.

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden, voegt verschillende wetten over de leefomgeving samen. Het gaat om wetten op het gebied van bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De wet zorgt voor een overzichtelijk speelveld voor ondernemers.

Betrek het bedrijfsleven bij de gebiedsplannen van gemeenten. De Omgevingswet zorgt voor nieuwe, snellere en goedkopere wetgeving, maar enkel wanneer ondernemers betrokken worden bij de uitvoering. Bij de verdere uitwerking van de Omgevingswet is het belangrijk dat:

  • Het bedrijfsleven wordt betrokken bij het opstellen van de omgevingsplannen, aangezien gemeenten één omgevingsplan moeten maken voor hun gebied waarin de verschillende bestemmingsplannen worden samengevoegd. Dit zorgt ervoor dat de plannen aansluiten bij de economische realiteit en kansen bieden voor groei en ontwikkeling;
  • De regels die hun waarde hebben bewezen, zoals het werken met algemene regels in plaats van specifieke vergunningseisen, blijven voortbestaan. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en vermindert de administratieve last voor bedrijven;
  • Bedrijven erop kunnen vertrouwen dat zij hun investeringen niet verloren zien gaan door onvoorspelbare beleidskeuzes. Het is essentieel dat het bedrijfsleven wordt betrokken bij het ontwikkelen van een lange termijnvisie om investeringszekerheid te waarborgen.

Verder is het belangrijk om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te versterken door regelmatige dialoog en samenwerking te faciliteren, zodat omgevingsplannen praktisch en uitvoerbaar zijn. Daarnaast moet er gezorgd worden voor heldere communicatie en transparantie over beleidsvoornemens en regelgeving, zodat bedrijven tijdig kunnen anticiperen op veranderingen. Tot slot is het cruciaal om ondersteuning en opleidingen te bieden aan zowel ambtenaren als ondernemers om hen vertrouwd te maken met de nieuwe wetgeving en de mogelijkheden die deze biedt. Door deze aanbevelingen op te volgen, kunnen we gezamenlijk zorgen voor een leefomgeving die duurzaam, economisch veerkrachtig en toekomstbestendig is.

Regeldruk

VNO-NCW West pleit voor het verminderen van regeldruk omdat overmatige regelgeving een rem zet op de groei en innovatie van bedrijven. Bedrijven besteden veel tijd en middelen aan het naleven van complexe regels en administratieve verplichtingen, wat ten koste gaat van productiviteit en concurrentievermogen. Door de regeldruk te verlagen, kunnen bedrijven zich beter richten op hun kernactiviteiten en innovatie, wat leidt tot meer efficiëntie en economische groei.

Het is dan ook bijzonder te noemen dat er bijna geen variant van de mkb-toets op gemeentelijk of provinciaal niveau bestaat, terwijl ook daar de inzichten bruikbaar zijn. In de gemeente Den Haag en Rotterdam wordt ermee geëxperimenteerd; Rotterdam vindt de toets veelbelovend.

Zo kan een restauranthouder aangeven wat het gevolg is van het invoeren van maximaal één uur parkeren bij zijn restaurant. Een driegangendiner binnen één uur is een hele uitdaging. En ook bij nieuwe wegen of een bestemmingsplan kunnen de inzichten van mkb’ers helpen. Vaak hebben zij goed zicht op de bereikbaarheid van hun vestiging, denken ze bovenregionaal en kunnen zij ook uitleggen wat de gevolgen zijn bij het wijzigen van een bestemmingsplan.

Stikstof

Sinds de PAS uitspraak in 2022 door de Raad van State zit Nederland in een stikstofimpasse en op slot. Op 14 juni 2024 blijkt opnieuw uit berekeningen van het RIVM dat de stikstofuitstoot sterker moet dalen dan eerder gedacht om in 2035 aan de norm te voldoen die in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) is vastgelegd.

Ontwikkel daarom nieuw stikstofbeleid voor de korte én lange termijn, waarbij ondernemers niet onnodig worden beperkt in hun bedrijfsvoering. Het terugdringen van stikstofuitstoot is hard nodig om te voldoen aan de Natura 2000 richtlijnen, onze natuur te herstellen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan.

Nieuw beleid kan er echter niet toe leiden dat sectoren stil komen te liggen zonder enig perspectief. Er is ook op korte termijn dringend ontwikkelruimte nodig voor vergunningverlening en urgente projecten. Op dit moment is intern en extern salderen voor bedrijven en havens bijna de enige manier om ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen en om duurzame projecten te realiseren. Dit geldt ook voor initiatieven die uiteindelijk veel stikstofuitstoot verminderen, zoals het overstappen op groene waterstof. Dit moet gefaciliteerd worden en niet beperkt worden.

Versterking bedrijfsinvesteringszones

VNO-NCW West pleit voor een paar aanpassingen in de wetgeving rondom Bedrijveninvesteringszones (BIZ). Cruciaal is dat de BIZ een door bedrijven geïnitieerd en beheerd instrument blijft, waarbij gemeenten ondersteunend kunnen zijn, maar de controle en besluitvorming bij de ondernemers liggen. Het blijkt dat het vinden van bestuurders voor BIZ-organisaties moeilijk is. We zien graag maatregelen die het eenvoudiger maken om gekwalificeerde bestuurders aan te trekken.

Daarbovenop vragen wij om flexibiliteit in de wet om inflatiecorrecties mogelijk te maken binnen BIZ-bijdragen, zodat de financiering van BIZ-activiteiten in lijn blijft met de economische realiteit. Daarnaast is het essentieel dat de wet ruimte biedt voor langere looptijden van BIZ-overeenkomsten, wat ondernemers en investeerders de zekerheid geeft die nodig is voor langdurige verbeterprojecten.

De huidige praktijk waarbij de WOZ-waarde als basis voor BIZ-bijdragen wordt gebruikt, kan oneerlijk zijn omdat verhuurders betalen op basis van pandwaarde, terwijl huurders vaak directer profiteren van de BIZ-activiteiten. We pleiten daarom voor een systeem waarin bijdragen meer gerelateerd zijn aan het daadwerkelijke gebruik en de voordelen die ondernemers uit de BIZ halen.

Ten slotte zijn de huidige draagvlakeisen hoog, wat een belemmering kan vormen voor het opstarten of voortzetten van een BIZ, en daarom pleiten we voor een evaluatie en mogelijke verlaging van deze eisen.

Woningbouw

Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het hierdoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Tot 2030 zijn een miljoen extra woningen nodig. Deze nieuwe woningen moeten voldoen aan de klimaateisen en zoveel mogelijk CO2-neutraal worden gebouwd. Het is van belang dat een goede afweging wordt gemaakt tussen woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid, waarbij voldoende ruimte blijft om te ondernemen.

VNO-NCW West pleit voor een effectieve aanpak om via woondeals met provincies en gemeenten afspraken maken over de bouw van nieuwe woningen, waarbij de exacte locaties worden bepaald in samenwerking met corporaties en marktpartijen.

Het versnellen van de planvormingsfase is essentieel, bijvoorbeeld door stappen te combineren en gemeenten sneller vergunningen te laten verlenen. Het omarmen van alternatieven zoals flexwoningen is hierbij noodzakelijk om de woningbouwambities te realiseren. Daarnaast is het cruciaal om vergunningverleningen te versoepelen met een drempelwaarde stikstof, en economische en maatschappelijke argumenten centraal te stellen in het debat.

Thema's

Standpunten - VNO-NCW West (1)

Ruimte voor bedrijven

Standpunten - VNO-NCW West (2)

Verduurzaming en energie

Standpunten - VNO-NCW West (3)

Mobiliteit en bereikbaarheid

Standpunten - VNO-NCW West (4)

Arbeidsmarkt en onderwijs

Standpunten - VNO-NCW West (5)

Sluit je aan

Lid worden bij VNO-NCW West betekent aansluiten bij een invloedrijk netwerk.Wij vertegenwoordigen diverse bedrijfstakken in Noord- en Zuid-Holland en zetten ons in voor een optimaal ondernemingsklimaat.

Lid worden

Standpunten - VNO-NCW West (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6244

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.