Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (2024)

Social media management

Author :

Team Coosto

Creation date:

Social media management

Last updated:

11/10/24 14:24

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (1)

Veel social media kanalen hebben door de tijd heen namelijk een soort eigen imago ontwikkeld. Welk social media platform matcht met jouw merk? Op welke kanalen voelt jouw organisatie zich als een vis in het water? Check de top 11 social media kanalen hier en bepaal over jouw social media strategie toe is aan een opfrisser!

11. Threads

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (2)

Aantal gebruikers in Nederland: nog niet bekend (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 160 miljoen (2023)

Sinds eind 2023 is Threads eindelijk beschikbaar in Europa, en daarmee ook Nederland. De tegenhanger van X (voorheen Twitter) was al enige tijd beschikbaar in de USA. Hier wist het nieuwe platform binnen de eerste vier dagen al de grens van 100 miljoen gebruikers te passeren en hiermee werd Threads het snelst groeiende platform ooit!

Maar hoe kun je als organisatie Threads het beste inzetten? Het antwoord is eenvoudig: scoren met organische posts. Een belangrijk detail van Threads is namelijk dat adverteren op dit social media platform (nog) niet mogelijk is. De kunst is dus om op te vallen met je organische posts. Geen idee hoe je hier aan moet beginnen? No problem, wij hebben alles wat je moet weten over Threads op een rijtje gezet.

10. Telegram

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (3)

Aantal gebruikers in Nederland: 1,7 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 800 miljoen (2023)

Met 1,7 miljoen gebruikers in Nederland is ook Telegram een platform om rekening mee te houden. Het alternatief voor Whatsapp is een relatief jong platform, maar ondanks dat is het ook in Nederland al bij het grote publiek bekend. Het veilige privacybeleid van het platform maakt dat het interessant is voor organisaties. Tegenwoordig staat online privacy namelijk hoog in het vaandel.

9. X

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (4)

Aantal gebruikers in Nederland: 3,1 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 556 miljoen (2023)

X, voormalig Twitter, heeft het afgelopen jaar een heuse metamorfose doorgemaakt. Het iconische blauw is vervangen door een zwarte kleur en Larry, het wereldberoemde Twitter vogeltje is vervangen door een X. Of deze verandering positief is? Aan de gebruikerskant vooralsnog niet: waar het platform in 2022 nog 3,5 miljoen gebruikers had, zijn dit er inmiddels nog maar 3,1 miljoen. Ex-gebruikers geven aan andere platforms leuker te vinden en X brengt hen te weinig. En met de komst van Threads kan dit zomaar nog meer gaan afnemen.

Toch blijft de impact die de microblogsite dagelijks heeft op de wereld, ongeëvenaard. Het open karakter van X zorgt voor een potentieel viraal effect dat je nergens anders ziet; posts zijn gemakkelijk deelbaar en boodschappen worden daardoor razendsnel verspreid.

Dat is dan weer de reden dat vooral mensen in politiek, journalistiek en media er aanwezig zijn. De invloed van X reikt daardoor ver buiten het platform zelf. Of het nu om televisie, radio, of andere social media kanalen gaat: veel van de content die je daar hoort en ziet, is op X al oud nieuws.

Merken die op een of andere manier midden in het nieuws (willen) staan, mogen daarom niet ontbreken op X. Als ze met hun content een domino-effect weten te creëren, is X dé kans op het maken van wereldnieuws. Let wel op, want hiervoor is meer nodig dan het simpel verspreiden van persberichtjes. Op elk kanaal geldt eigenlijk dat je voor succes actief en sociaal moet zijn. Voor X is dit bij uitstek het geval.

8. Snapchat

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (5)

Aantal gebruikers in Nederland: 3,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 525,7 miljoen (2023)

Snapchat is vooral bekend geworden door de video- en fotofilters die het platform in de begindagen razend populair maakten. Hoewel Instagram inmiddels een deel van die populariteit heeft afgesnoept, blijft het social media kanaal een baken van positiviteit en creativiteit.

De nu zo bekende tijdelijke ‘stories’ zijn bijvoorbeeld groot gemaakt door Snapchat. En zo zijn er wel meer trends die zijn begonnen op de app, die het midden houdt tussen een messenger en een social platform. De overeenkomst tussen alle merken die succesvol zijn op Snapchat, is dat ze positief zijn en speelse content delen.

Of het nu zelfgemaakte filters of bijzondere uitdagingen zijn: fun is de gemene deler tussen de best presterende Snapchat-content. Als jouw merk dat plezier kan uitstralen, is Snapchat het overwegen waard.

7. TikTok

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (6)

Aantal gebruikers in Nederland: 4 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,5 miljard (2023)

Musical.ly was al succesvol, maar het social media kanaal heeft pas echt een vlucht genomen onder de naam TikTok. Meer dan 1 miljard gebruikers maken grappige of praktische video’s die ze delen met hun volgers. Steeds meer organisaties maken gebruik van dit platform. TikTok wordt dan ook steeds relevanter om je merk onder de aandacht te brengen, want met een groei van 1.034.000 gebruikers in 2023 kun je ook hier als Nederlandse organisatie niet omheen. TikTok is inmiddels een gevestigde naam in het social media landschap en met de groei die het momenteel doormaakt, zal dit voorlopig niet veranderen.

Er is een maar: lukt het je niet om jongeren aan te spreken en zie je in TikTok dé oplossing voor je probleem? Dat zie je dan verkeerd, want ook TikTok gaat hoogstwaarschijnlijk niet werken. Het platform is geen wondermiddel, maar hooguit een nieuw kanaal voor merken die al op een authentieke manier de taal van jonge mensen kunnen spreken.

TikTok heeft ‘Make your Day’ in koeienletters op zijn website staan, en die zin is veelzeggend. Gebruikers komen hier om vermaakt te worden en authentieke, leuke content te zien. Niets zo ongemakkelijk als een merk dat hip probéért te zijn in zijn tone-of-voice.

6. Pinterest

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (7)

Aantal gebruikers in Nederland: 4,6 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 465 miljoen (2023)

In essentie is Pinterest een verzamelplek voor alle tekstuele ideeën, foto’s en andere content die je online tegenkomt. Het is echter de manier waarop het platform – overigens vooral populair bij vrouwen - gebruikt wordt die Pinterest haar karakter geeft.

In de praktijk bestaat het grootste deel van de bewaarde ideeën namelijk uit esthetisch mooie afbeeldingen. Interieur, mode, recepten, landschappen: als het er mooi uitziet, vind je het terug op Pinterest. Heb je het gevoel dat jouw merk qua esthetiek een echte meerwaarde te bieden heeft? Dan is het nog steeds in gebruikers stijgende platform Pinterest je plek!

Adverteren op Pinterest biedt extra veel ruimte voor creativiteit. Als organisatie kun je hier je kans grijpen om out of the box te denken!! Een ander voordeel is dat het ook relatief goedkoop is als je het vergelijkt met de andere platformen in dit rijtje.

5. LinkedIn

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (8)

Aantal gebruikers in Nederland: 5 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 930 miljoen (2023)

Nu we de top 5 van grootste social media kanalen hebben bereikt, zijn we bij de allemansvrienden aanbeland. LinkedIn is er het eerste voorbeeld van. Het social media kanaal is voor vrijwel iedereen geschikt, daar hoeft je merk geen specifiek karakter voor te hebben.

De content die op LinkedIn geplaatst wordt, kent echter wel een duidelijke overeenkomst: alles is gericht op zakelijk gebruik. Je vindt hier geen vakantiefoto’s, unboxing-video’s of gedeelde recepten. LinkedIn staat synoniem voor professionaliteit. Mensen en merken die van die norm afwijken, worden meer dan eens door andere gebruikers gecorrigeerd.

Dus heb je zakelijke stakeholders (leveranciers, aandeelhouders, medewerkers of kandidaat-medewerkers bijvoorbeeld) met wie je algemeen in contact wilt blijven? Er is geen beter platform dan LinkedIn voor dat doel.

4. Instagram

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (9)

Aantal gebruikers in Nederland: 7,8 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 1,4 miljard (2023)

Een platform wat al tijden niet meer weg is te denken uit de top 5 van Nederland is toch echt wel Instagram. Wat ooit begon als een broedplaats voor creativiteit, is nu een volgroeide grootmacht in de Meta-familie.

Toch zijn de meeste kernelementen van de digitale beeldengalerij bewaard gebleven. Zo is Instagram nog steeds voor 99% een visueel platform. Foto’s en video’s vind je er in allerlei vormen en maten, en het social media kanaal toont aan daarin nog volop te ontwikkelen. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld niet meer naar je website om aankopen te doen, maar bestellen zij direct jouw producten vanuit hun Instagram-feed. Instagram heeft bovendien een enorme gebruikersgroep, waardoor elk merk hier een platform heeft om zich te uiten

Benieuwd hoe je als organisatie echt kunt opvallen op Instagram? Zorg dat je het Instagram algoritme snapt en in de gaten houdt. Pas je content zodanig aan, zodat het niet wegvalt tussen de rest. Lukt dat, dan weet je eigenlijk al zeker dat Instagram geschikt voor je is.

3. Facebook

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (10)

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 3,05 miljard (2023)

Facebook, voor velen het eerste echte grote social media platform. De mogelijkheden op het miljardenplatform zijn met recht eindeloos te noemen. Hoewel de echte stijging inmiddels al een tijd is verschoven naar social media kanalen als Instagram en TikTok bewijst Facebook toch elke keer weer een erg nuttig platform te zijn met onvoorstelbare mogelijkheden. Je kunt er geadverteerde video’s, afbeeldingen, posts en zelfs gesponsorde verslagen publiceren. Hier hoeven we verder niet te karakteriseren of te segmenteren. Facebook is een must voor elk merk, en zal dat voorlopig nog wel even blijven.

2. YouTube

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (11)

Aantal gebruikers in Nederland: 9,9 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,7 miljard (2023)

Consumenten zijn op social media over het algemeen een stuk socialer dan bedrijven. Op YouTube worden die verschillen extra duidelijk. Terwijl individuele gebruikers YouTube massaal gebruiken om video’s te uploaden, te reageren en te abonneren, is YouTube voor de meeste bedrijven niet meer dan een veredelde video-dumpplaats.

En dat is zonde. Als je YouTube alleen gebruikt om een video te hosten, om ze vervolgens elders in te sluiten, dan zijn er betere alternatieven. De kracht van YouTube zit juist in de interactie met abonnees, zelf kunnen reageren, hele series aan video’s creëren en het feit dat YouTube een van de grootste zoekmachines is. Ben je van plan dat daadwerkelijk te doen, YouTube te beschouwen als een echt sociaal medium, dan ligt de wereld aan je voeten.

1. Whatsapp

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (12)

Aantal gebruikers in Nederland: 13,3 miljoen (2023)
Aantal gebruikers wereldwijd: 2,78 miljard (2023)

Met bijna 14 miljoen Nederlandse gebruikers is Whatsapp de onbetwiste nummer 1 in dit lijstje met social media kanalen. Als meest gebruikte kanaal in Nederland, met een groeiend aantal gebruikers, is het wat ons betreft een kanaal met vele mogelijkheden.

Voor bedrijven is Whatsapp een optie met strategische voordelen. Allereerst is het een laagdrempelige manier voor klanten om een vraag te stellen of zelfs een bestelling te plaatsen. Om ze vervolgens natuurlijk snel te voorzien van een (geautomatiseerd) antwoord.

Het sociale, persoonlijke karakter van Whatsapp zorgt bovendien voor korte lijntjes met de consument, met als bijkomend voordeel dat dit bijdraagt aan een vertrouwd gevoel en positieve associaties met jouw merk.

Back to top Back to overview

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (13)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (14)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (15)

Uncategoried

Wat marketeers kunnen leren van viralmachine Arjen Lubach

Of mensen nu geloofden dat de serie er echt aankwam, of ervan overtuigd waren dat het een door fans gemaakte video betrof: er werd over gepraat. Er werd véél over gepraat. Analyse in Coosto leert dat de discussie rond Westeros meer dan 10 miljoen mensen bereikte. Toegegeven, niet iedere marketing- of communicatieprofessional heeft de redactie en het budget tot zijn beschikking om dergelijke professionele video’s te maken. Maar ook op kleinere schaal zijn er wel degelijk dingen die we kunnen leren van de viralmachine die Arjen Lubach heet:

1. Kennis over je publiek is het startpunt

In de kern zijn de virals van Lubach extreem goed gelukte inhakers. Een inhaker is een manier om als bedrijf of merk in te spelen op een al bestaande discussie. Zo’n inhaker begint bij kennis van onderwerpen die voor je publiek relevant zijn. Omdat het potentiële publiek van Zondag met Lubach zeer breed en groot is, is het logisch dat het programma telkens kiest voor actualiteiten die een groot deel van Nederland bezighouden: de verkiezingen in de VS, de verkiezingen in Nederland en nu dus Game of Thrones.

Waarschijnlijk heeft jouw organisatie een wat specifiekere doelgroep. Ook dan kunnen inhakers op een goedkope manier bereik opleveren. Is jouw specifieke doelgroep bijvoorbeeld begaan met een bepaald evenement? Hebben de mensen binnen je doelgroep gemeenschappelijke interesses? Probeer er op een originele manier op in te haken. Via social media monitoring tools kun je die interesses achterhalen. Vind wie er praat over jouw merk en onderzoek wat hen nog meer bezighoudt.

{"preview_thumbnail":"https://www.coosto.com/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/JPVIJlKfAOs.jpg?itok=h59LjUm2","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=JPVIJlKfAOs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

2. Timing is de sleutel

Weten wat je publiek bezighoudt is een goede eerste stap, maar zonder timing is je inhaker bij voorbaat waardeloos. De video van ‘Netherlands second’ was spot-on, maar ik kan je op een briefje geven dat hij niets had opgeleverd als hij op dit moment was uitgezonden. Soms is de timing heel gemakkelijk te bepalen. Sommige feestdagen of evenementen kun je namelijk al van verre zien aankomen. Denk aan Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse of Carnaval.

Maar meestal ligt het wat gecompliceerder dan dat. Neem dit voorbeeld van Lubach en Game of Thrones. Game of Thrones is een tv-serie die draait vanaf 2011 en al 7 seizoenen kent. De online buzz rond de show fluctueert sterk, en als je besluit erop in te haken is het essentieel om het verloop van het gesprek in kaart te brengen, zodat je pieken kunt voorspellen. Lubach koos ervoor om zijn video een dag na de laatste aflevering te publiceren (29 augustus). Die keuze heeft uitstekend gewerkt. Hoewel de data uit Coosto laat zien dat Game of Thrones rond de eerste aflevering van het seizoen (17 juli) een nog hotter topic was, zou die timing niet goed hebben aangesloten op het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Het was voor de redactie zaak om het snijpunt te vinden tussen product (eerste aflevering Zondag met Lubach) en pieken in het online gesprek (Game of Thrones in dit geval). Dat hebben ze feilloos gedaan als je het mij vraagt.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (16)

3. Influencers zijn de motor van je viral

Een video is pas een viral video als hij veel wordt gedeeld. Betekent dat dat je rustig op je stoel kunt zitten wachten op de eerste ‘shares’ en ‘likes’? Absoluut niet. Hopen dat je video toevallig wordt opgepikt door iemand met een groot bereik en veel invloed, levert je doorgaans niet veel op. Dat lijkt de redactie van Zondag met Lubach ook te hebben begrepen. Slechts een paar uur na de upload op YouTube werd de video gedeeld door Blendle-oprichter Alexander Klöpping en Jan Böhmermann, een comedian die in Duitsland een soortgelijk programma als Zondag met Lubach presenteert.

WESTEROS THE SERIES - YouTube. Is dit echt? https://t.co/bQLtBr0wWD

— Alexander Klöpping (@AlexanderNL) 29 augustus 2017

Zij hebben zich in het afgelopen jaar al vaker positief uitgelaten over Zondag met Lubach en ze hebben een indrukwekkend aantal volgers. Kortom: het zijn belangrijke influencers voor Zondag met Lubach. Of de redactie hen daadwerkelijk heeft benaderd om de online buzz rond de video aan te wakkeren laat zich raden, maar het zou een goede en logische zet zijn geweest.

Ook dit kun je zelf op kleinere schaal aanpakken. Weet je wie er praat over je merk of bedrijf? Zorg dat je daar achter komt, en ga vervolgens na wie van hen een groot bereik heeft en wie veel invloed heeft op jouw publiek. Werk aan een duurzame band met deze influencers, zodat je hen zonder schroom kunt benaderen als je een keer een scoop of exclusieve content te bieden hebt.

Ik kan je niet beloven dat je inhakers de successen van Arjen Lubach gaan evenaren, maar door ze al in de voorbereidende fase professioneel uit te denken, kun je ook op jouw schaal mooie resultaten boeken. En wie weet, misschien kun jij je binnenkort ook met recht een viralmachine noemen.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (17)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (18)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (19)

Uncategoried

De Big Tasty gaat op vakantie… en social media is er blij mee

Het is niet de eerste keer dat de Big Tasty er even tussenuit knijpt. In 2011 werd hij ook al eens halverwege het jaar doorgekrast op de menukaart. McDonald’s koos er toen voor om dat niet aan de grote klok te hangen. Mensen kwamen er daardoor langzaam maar zeker zelf achter, en werden bij het bestellen negatief verrast: de Big Tasty pronkte niet meer tussen de Big Mac en McChicken. Dat leverde op social media toen langdurige buzz op, met vooral negatief sentiment (24% negatief versus 12% positief):

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (20)

Waarschijnlijk koos McDonald’s er mede daarom voor om de tijdelijke exit van de burger ditmaal anders aan te pakken. Het bedrijf maakte het slechte nieuws zelf wereldkundig via social media. Verpakt in een knipoog, waarmee McDonald’s zelf invloed kreeg op de tone-of-voice van de discussie:

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (21)

De fastfoodketen had haar publiek goed ingeschat, want de post bleek hetzelfde soort reacties uit te lokken:

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (22)

Als het de strategie van McDonald’s was om een lange discussie en overwegend negatief sentiment te vermijden, dan zijn ze daarin geslaagd. Onze sentimentsanalyse laat zien dat er vorige week zelfs iets meer positieve dan negatieve berichten verschenen rond het ‘tot ziens’ van Big Tasty:

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (23)

Dan de brandende vraag: waarom besluit McDonald’s in vredesnaam om zo’n populaire burger op vakantie te sturen? Dat blijft gissen, maar wij denken dat we een deel van het antwoord hieronder terugvinden in Coosto. Het gejuich om de terugkeer van de Big Tasty in april 2012 was vele malen groter dan het verdriet om het vertrek.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (24)

Je weet immers pas wat je hebt, als het er niet meer is, toch?

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (25)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (26)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (27)

Uncategoried

Op de koffie bij... influencer marketeer Philip Brown

Wat houdt je werk als ‘Head of Influencer Marketing’ precies in?

“Bij Come Round helpen we bedrijven met marketing via influencers. Anders gezegd: we laten merken niet zelf vertellen hoe goed ze zijn, maar we proberen personen (die bijna per definitie invloedrijker zijn) dat te laten doen.

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit strategie- en conceptontwikkeling. Als een klant zich bij ons meldt, dan vraag ik hun eerst een briefing-formulier in te vullen. Aan de hand van die briefing ga ik aan de slag. Wat is het doel? Hoe ziet het publiek van het merk eruit? Vervolgens werk ik een concept uit, en zoek ik geschikte influencers die we binnen dat concept willen gebruiken. Voor merken met een klein budget werken we met standaardprogramma’s die we vrij gemakkelijk kunnen invullen. Als een merk zelf al een specifiek doel voor ogen heeft, gaan we aan de slag met maatwerk.

Zo hebben we afgelopen zomer rond Tomorrowland, het populaire dance-festival in België, een speciale campagne voor Mazda opgezet. We nodigden voor Mazda relevante Europese contentmakers (voornamelijk vloggers), uit voor een unieke VIP-beleving. Daar hoorde natuurlijk ook een ritje in een Mazda bij. Die campagne leverde echt heel goede resultaten op. Niet alleen omdat de enthousiaste berichten van de influencers oprecht en geloofwaardig waren, maar ook omdat ze helemaal pasten bij de gewenste associaties van het automerk.

Veel van mijn werk gaat overigens ook zitten in de wat minder sexy maar des te belangrijkere onderdelen van het vak. Onderzoeken, meten en rapporteren zijn essentieel in een vakgebied dat zich nog moet bewijzen.”

Bewezen of niet, influencer marketing is enorm gegroeid in de laatste jaren. Hoe verklaar je die gestegen belangstelling?

“Om daar iets over te kunnen zeggen, zal ik eerst uitleggen wat ik versta onder influencer advertising: reclame via personen op social media. Dat fenomeen is wat veel mensen bedoelen als ze het hebben over influencer marketing. Influencer advertising is vooral gegroeid doordat het gebruik van social media steeds verder is gestegen, en dat van televisie en radio is gedaald.

Want social media zijn wezenlijk anders dan televisie. Mensen volgen op social media vooral personen, in plaats van The Voice of Holland of sportwedstrijden. En dat is waar influencer advertising op inhaakt: reclame vanuit een persoon. Een YouTuber met een miljoenenbereik die staat te vertellen dat hij geweldige make-up heeft gekregen, is dus eigenlijk gewoon een vervanger van een reclameblok tijdens Goede Tijden Slechte Tijden.

In beide gevallen gaat het om grote budgetten en een groot bereik, zodat je snelle klappen kunt maken voor je naamsbekendheid.”

"Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten die voor de lol reclames kijkt."

Maar waarom zou je specifiek via influencers reclame maken als je ook reguliere advertenties op een social platform kunt plaatsen?

“Vergeleken met televisiereclame heeft een advertentie op social media natuurlijk al veel voordelen. Laatst was ik in Nederland en zag ik een hele rits tv-reclames van Coop, terwijl er in mijn buurt helemaal geen Coop zit. Ik ben voor die supermarkt dus ruis. Irrelevant en duur. Op social media zal zoiets niet gauw gebeuren, omdat je heel specifiek en geografisch kunt aangeven welke mensen je wel en niet wilt bereiken.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (28)

Maar hoe specifiek je jouw advertentie ook maakt, een reclame staat niet per definitie gelijk aan attentiewaarde en relevantie. En dat is het grote verschil tussen social advertising en influencer advertising. Mensen kiezen er namelijk voor om de posts van celebrity X of Y te volgen, terwijl ik de eerste persoon nog moet ontmoeten die voor de lol reclames kijkt. Als jouw favoriete beroemdheid een filmpje op zijn Instagram-account plaatst, ga je dat kijken. Dat is bij reclames vrijwel nooit het geval.

Een bijkomend voordeel van influencer advertising is het enorme keuzeaanbod voor bedrijven. Vroeger had je een beperkt aantal televisieprogramma’s en moest je met je reclames aanhaken bij de meest bekeken programma’s die voor jouw merk relevant waren. Op social media zijn er veel méér niche-kanalen te vinden. Waar je dus vroeger als ski-handschoenenmerk bijvoorbeeld reclame maakte tijdens RTL Travel, doe je dat nu veel specifieker via het Instagram-account van een bekende snowboarder.”

"Wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, is helemaal geen influencer marketing."

En wat is het verschil tussen influencer advertising en influencer marketing dan precies?

“Het is een onderscheid dat ik meestal maak om duidelijk te maken dat wat de meeste mensen verstaan onder influencer marketing, helemaal geen influencer marketing is. Ik ben zelf geen fan van influencer advertising alléén. Het is snel scoren, maar er zit geen oprechte interactie of merkbetrokkenheid in. Op lange termijn levert een strategie die zich puur richt op advertising dus amper iets op.

Influencer marketing gaat veel verder dan een eenmalige betaling om maar zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het gaat in mijn ogen om het aanwenden van álle vormen van invloed. Ook de vriend die een bakker bij je aanraadt omdat hij het brood daar zo lekker vindt. Of de collega die een telecomprovider aanraadt vanwege de vriendelijke klantenservice. Het gunstige daarvan? Dit zijn merkambassadeurs die je volledig zelf kunt creëren, zonder ze vet te betalen. Een glimlach en een gratis extra croissantje kunnen al genoeg zijn om positieve word-of-mouth te laten rondgaan. Jouw klanten hebben immers ook familie, vrienden en collega’s aan wie ze aanbevelingen doen. De marketingtruc zit hem in het vinden, benaderen en overtuigen van dit soort ambassadeurs. Hen stimuleren om aan anderen te gaan vertellen hoe enthousiast ze zijn over jouw merk. Vervolgens die mensen enthousiasmeren om het in hun kring verder te vertellen, en zo gaat het balletje rollen.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (29)

Daarom is een social media monitoring tool veel nuttiger voor influencer marketing dan veel mensen denken. Je kunt via monitoring namelijk heel goed invloedrijke mensen vinden die positief over je praten, en het aantal enthousiaste klanten door middel van goede webcare en community management verhogen.

Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar veel bedrijven in de B2B-sector zijn al verder met influencer marketing dan bedrijven in B2C. De B2B-industrie zoekt namelijk al sinds de jaren 90 intensief de samenwerking met ambassadeurs, fans en experts. Social proof – ‘het zal wel goed zijn, want X gebruikt het ook’ – is daar een enorm belangrijke factor. Dat komt omdat de meeste niche-bedrijven in B2B altijd al problemen hebben gehad met het traditionele adverteren, vanwege de grote hoeveelheid ruis. Hun producten zijn vaak zo specifiek dat je er niet even een tv-reclame op RTL4 voor uitzendt.”

"Niet B2C, maar B2B neemt het voortouw in influencer marketing."

Wat vind je zelf eigenlijk van de explosieve groei die influencer marketing de laatste jaren doormaakt?

“Daar heb ik op z’n zachtst gezegd een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant is het voor onze business natuurlijk heel fijn dat het vakgebied nu ‘hot’ is bij marketeers. Maar influencer marketing kent ook de wat minder fijne groeistuipen. Zoals we eerder zagen bij de explosieve groei van social media, zijn er nu ook in influencer marketing veel zelfbenoemde experts zonder echte kennis van het vak. Een slechte zaak, want veel merken raken daardoor hun vertrouwen kwijt in de potentie van influencer marketing.

Een ander probleem is dat veel bureaus hun succes in influencer marketing nog steeds puur meten op basis van bereik, en dat is ook het argument waarmee campagnes worden verkocht. Het wordt dan alsnog een ordinair wedstrijdje oogballen tellen, dus. Of ze met die campagnes ook de juiste doelgroep bereiken, wat die doelgroep precies vindt van de boodschap? Vragen die in vrijwel iedere marketingdiscipline eenvoudig worden beantwoord, maar in influencer marketing schort het er vaak aan.

Het gevolg daarvan is dat bereik gemakshalve gelijk wordt gesteld aan invloed, terwijl ze niets met elkaar te maken hebben. In theorie kan een Instagrammer met een miljoen volgers een verwaarloosbare invloed hebben, terwijl de organisator van een boekenclubje van hooguit 10 mensen als dé autoriteit wordt gezien voor boekentips. Ik kan het niet genoeg benadrukken: bereik is nog geen invloed. En dat laatste is toch echt waar we in influencer marketing met z’n allen naar op zoek zijn.”

"Er zijn heel veel zelfverklaarde 'influencers' die volgend jaar hun inkomsten gaan kwijtraken."

Wat zijn dan wel goede doelstellingen en KPI’s, als bereik niet genoeg is?

“Bij Come Round proberen we vooral de balans te zoeken tussen bereik en bijvoorbeeld interactie/engagement. Maar we kijken ook verder dan onze neus lang is. Wat zegt het dat 10% van de volgers van een bepaald account, een post aangeklikt of geliked heeft? Als dit een publiek is dat voor het merk niet relevant zijn, heb je alsnog je doel niet behaald.

Daarom zijn we steeds kritischer op data: wat is nu het daadwerkelijke bereik? Welk type publiek bereikt een bepaalde influencer? En wie zijn precies de mensen die de interactie aangaan? Verder werken we ook met enquêtes en social media monitoring om op metrics te focussen die verder gaan dan bereik en engagement. Wat is bijvoorbeeld de social buzz rond een campagne? Wat vinden mensen ervan? Zijn de merkassociaties verschoven in de richting die we voor ogen hadden? Dat soort dingen willen onze klanten natuurlijk ook weten.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (30)

Op deze manier zijn we er zelf achter gekomen dat veel online influencers van wie we dachten dat ze relevant zijn, toch niet de juiste doelgroep kunnen overtuigen. Er zijn bovendien steeds meer mensen die de fake accounts met gekochte volgers beginnen te herkennen. Je kunt dus wel stellen dat daarin dus echt een shake-up aan de gang is. Er zijn heel veel zelfverklaarde ‘influencers’ van wie ik verwacht dat ze hun inkomsten komend jaar gaan kwijtraken.”

Wat zou je bedrijven aanraden die een beperkt budget hebben, maar toch iets met influencer marketing willen?

“Alles hangt af van je doelstelling. Je kunt zelfs met een heel beperkt budget een effectief influencer marketing programma opstellen. Maar in de basis zou ik iedereen aanraden: zorg voor bereik in alle lagen van invloed. Dat klinkt nu vaag, maar ik zal het illustreren met een voorbeeld. Als we nu eens teruggrijpen op die bakkerij. Laten we zeggen, eentje met weinig naamsbekendheid in de buurt.

Je kunt dan als onderdeel van je influencer-campagne vragen aan een lokale bekendheid of hij, eventueel tegen een kleine betaling, een fotootje op zijn social media wil plaatsen van een bezoekje aan jouw winkel. Maar denk er ook aan om af en toe zomaar een broodje weg te geven en focus volledig op klantvriendelijkheid: offline én online. Een glimlach achter de toonbank en een vriendelijk antwoord als er online een vraag gesteld wordt.

Dan heb je in het klein opgezet wat ik zie als de ideale, complete influencer-campagne. Bekijk zoiets eens vanuit het perspectief van een gebruiker. Je bent je aan het voorbereiden op je wintersportvakantie en opent een app op je smartphone. Je ziet dat een vriend ski-handschoenen heeft gekregen en daar trots mee poseert. Even later zie je een filmpje met je favoriete snowboarder die precies dezelfde handschoenen draagt. En om af te sluiten krijg je later tijdens een borrel van een andere vriend te horen dat hij die ski-handschoenen ook heeft gekocht, en dat hij toen ze kapotgingen zonder problemen een nieuw paar kreeg.

De praktijk leert dat maar heel weinig merken hun influencer-campagnes zó verfijnd hebben dat ze al in dit stadium beland zijn. De interesse is er wel, maar de know-how ontbreekt. En ik vind dat wij als influencer marketeers hen daar ook onvoldoende bij helpen. Daarom denk ik dat 2018 het jaar wordt van kennisontwikkeling. Ons vakgebied moet haar niveau echt flink opschroeven om het vertrouwen van organisaties te verdienen. Het alternatief is namelijk dat influencer marketing een hype blijkt die als een nachtkaars uitgaat. En dat zou eeuwig zonde zijn.”

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (31)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (32)

Uncategoried

5 kritieke communicatiethema’s in de Vlaamse zorgsector voor 2025

De Vlaamse zorgsector staat voor grote uitdagingen. Technologische innovaties, vergrijzing en personeelstekorten vragen om gerichte communicatiestrategieën. Wij onderzochten welke onderwerpen de online dialoog in de zorg domineren. Ontdek de vijf belangrijkste thema’s die jouw communicatiestrategie in 2025 versterken.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (33)

Personalisatie, predictief, preventief en participatief: zo omschrijft de VLAIO de (nabije) toekomst van de zorg in Vlaanderen. De technologische ontwikkelingen op het gebied van AI spelen hierin een belangrijke rol. Maar wat zijn de belangrijkste onderwerpen die de online dialoog vormen in de Vlaamse zorgsector?

Wij doken hier verder in: met een uitgebreide analyse aan de hand van social listening doken we dieper in het gesprek van de dag. Hiermee werd onderzocht welke onderwerpen op frequente basis de online dialoog vormen in de Vlaamse zorgsector.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (34)

Communicatie in de zorgsector

Eerst even terug naar de basis: het belang van goede, transparante en duidelijke communicatie is namelijk van groot belang in de zorg. Vanzelfsprekend staat er een hoop op het spel in de zorg en is het voor patiënten enorm belangrijk dat hier goede communicatie bij van pas komt.

Effectieve communicatie in de zorgsector leidt tot verbeterde toegang tot de zorg, optimalisatie van de zorg en transparantie rondom zorg. Stuk voor stuk belangrijke pijlers voor een gezondere samenleving. Social media is daarbij cruciaal kanaal voor het bereiken van patiënten, het versterken van de reputatie, en monitoring van het online dialoog.

Als communicatieprofessional in de zorg moet je dus weten hoe je betrokkenen effectief bereikt en welke onderwerpen niet mogen ontbreken voor een succesvolle communicatiestrategie. In dit blogartikel zetten we de belangrijkste onderwerpen op een rijtje voor 2025, zodat jij als communicatieprofessional in de zorg precies weet hoe je jouw doelgroep effectief bereikt

Benieuwd hoe jouw zorginstelling kan inspelen op deze trends? Vraag direct de gratis communicatie gezondheidscheck aan en ontdek waar jouw kansen liggen.

1. Digitalisering & E-health: communiceer over technologische vernieuwingen

Digitalisering en E-health transformeren de zorg. Technologie zoals AI verbetert de toegankelijkheid, vergroot patiëntenautonomie en stimuleert samenwerking. Communiceer hoe jouw instelling innovaties toepast met het oog op betere zorg.

Informeer patiënten over hoe jouw zorginstelling hiermee omgaat en laat zien hoe technologie, digitalisering en AI een steeds belangrijker onderdeel vormen van kwalitatieve zorg. Bij uitstek een onderwerp om meer vertrouwen mee op te bouwen en expertise uit te dragen.

2. Personeel & Werving: ondersteun en inspireer zorgmedewerkers

Personeel is het hart van de zorg, maar de toenemende tekorten vragen om actie. Onderzoek wijst zelfs uit dat met de groeiende vraag naar zorgpersoneel en de toenemende druk 1 op de 4 zorgmedewerkers overweegt uit het vak te stappen.Ondersteun en inspireer medewerkers door hen centraal te stellen in je communicatie. Zet in op employer branding en toon waardering, zowel intern als extern.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (36)

3. Vergrijzing & Ouderenzorg: bereid je voor op de toekomst

De groter wordende druk op zorgpersoneel is sterk gerelateerd aan de grijzer wordende bevolking. Om hier een beter beeld van te schetsen: Statbel voorspelt dat er in 2070 2,4 personen tussen 18 en 66 jaar voor elke 67-plusser zullen zijn in België. Op 1 januari 2023 lag die verhouding nog op 3,6 personen tussen 18 en 66 jaar voor elke 67-plusser. De vergrijzing vraagt om een toekomstgerichte aanpak. Zorg dat jouw instelling zichtbaar inspeelt op deze demografische verschuiving. Communiceer je plannen en betrokkenheid rond ouderenzorg helder.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (37)

5. Zorgverzekering & Kosten: wees transparant en behulpzaam

Aan zorg zitten onlosmakelijke kosten verbonden. En die kosten kunnen patiënten onzeker maken. Transparantie over tarieven en verzekeringsmogelijkheden verlaagt drempels en versterkt vertrouwen. Maak complexe informatie toegankelijk en ondersteun proactief.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (38)

5. Privacy & Patiëntendossiers: zorg voor vertrouwen

Privacy is een kernonderwerp in de zorg. Hoe wordt er omgegaan met persoonsgegevens? Voor wie zijn mijn persoonlijke gegevens zichtbaar? Vragen die meer dan eens omgaan bij patiënten en betrokkenen.

Zorg is persoonlijk en dat maakt privacy tot een belangrijk onderwerp. Toon als instelling dat je zorgvuldig omgaat met vertrouwelijke gegevens. Duidelijke communicatie hierover wekt vertrouwen en onderstreept professionaliteit.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (39)

Waarom deze topics essentieel zijn voor een effectieve communicatiestrategie

Gezondheid is een thema waar iedereen mee te maken heeft. Dat brengt emoties met zich mee: verdriet en onzekerheid, maar ook zeker blijdschap en opluchting. Emoties zijn ontzettend persoonlijk en niet altijd makkelijk, wat communicatie in de zorgsector soms uitdagend maakt. En daarom is vertrouwen een belangrijke factor.

Vertrouwen ontstaat uit professionaliteit en actuele kennis van zaken en expertise. Een effectieve communicatiestrategie is dan ook gericht op het opbouwen van dit vertrouwen bij alle betrokkenen: zowel patiënten als betrokkenen moeten volledig kunnen bouwen op jouw zorginstelling.

Het uitdragen van actuele kennis en expertise is daarom key in effectieve communicatie in de zorgsector.

Vraag de gratis communicatie gezondheidscheck aan

Als zorginstelling speel je een centrale rol in het opbouwen van vertrouwen bij patiënten en betrokkenen. Met actuele kennis en proactieve communicatie versterk je die band en laat je jouw expertise zien. Vraag nu de gratis gezondheidscheck aan en krijg advies op maat voor een toekomstbestendige communicatiestrategie voor jouw zorginstelling.

" + "

" + detail + "

" + ""; pc_confirmation.style.display = 'block'; var mp = document.querySelector('input[name="mp"]'); mp.value = '0'; } else { form.querySelector('._form-content').style.display = 'inline'; pc_confirmation.style.display = 'none'; } var hideButton = document.getElementById('hideButton'); // Add event listener to the button hideButton.addEventListener('click', function() { var submitButton = document.querySelector('#_form_97_submit'); submitButton.disabled = false; submitButton.classList.remove('processing'); var mp = document.querySelector('input[name="mp"]'); mp.value = '1'; const cacheBuster = new URL(window.location.href); cacheBuster.searchParams.set('v', new Date().getTime()); window.location.href = cacheBuster.toString(); }); const vgoAlias = typeof visitorGlobalObjectAlias === 'undefined' ? 'vgo' : visitorGlobalObjectAlias; var visitorObject = window[vgoAlias]; if (email && typeof visitorObject !== 'undefined') { visitorObject('setEmail', email); visitorObject('update'); } else if (typeof(trackcmp_url) != 'undefined' && trackcmp_url) { // Site tracking URL to use after inline form submission. _load_script(trackcmp_url); } if (typeof window._form_callback !== 'undefined') window._form_callback(id);};window._load_script = function(url, callback, isSubmit) { var head = document.querySelector('head'), script = document.createElement('script'), r = false; var submitButton = document.querySelector('#_form_97_submit'); script.charset = 'utf-8'; script.src = url; if (callback) { script.onload = script.onreadystatechange = function() { if (!r && (!this.readyState || this.readyState == 'complete')) { r = true; callback(); } }; } script.onerror = function() { if (isSubmit) { if (script.src.length > 10000) { _show_error("97", "Sorry, your submission failed. Please shorten your responses and try again."); } else { _show_error("97", "Sorry, your submission failed. Please try again."); } submitButton.disabled = false; submitButton.classList.remove('processing'); } } head.appendChild(script);};(function() { if (window.location.search.search("excludeform") !== -1) return false; var getCookie = function(name) { var match = document.cookie.match(new RegExp('(^|; )' + name + '=([^;]+)')); return match ? match[2] : null; } var setCookie = function(name, value) { var now = new Date(); var time = now.getTime(); var expireTime = time + 1000 * 60 * 60 * 24 * 365; now.setTime(expireTime); document.cookie = name + '=' + value + '; expires=' + now + ';path=/; Secure; SameSite=Lax;'; } var addEvent = function(element, event, func) { if (element.addEventListener) { element.addEventListener(event, func); } else { var oldFunc = element['on' + event]; element['on' + event] = function() { oldFunc.apply(this, arguments); func.apply(this, arguments); }; } } var _removed = false; var form_to_submit = document.getElementById('_form_97_'); var allInputs = form_to_submit.querySelectorAll('input, select, textarea'), tooltips = [], submitted = false; var getUrlParam = function(name) { if (name.toLowerCase() !== 'email') { var params = new URLSearchParams(window.location.search); return params.get(name) || false; } // email is a special case because a plus is valid in the email address var qString = window.location.search; if (!qString) { return false; } var parameters = qString.substr(1).split('&'); for (var i = 0; i < parameters.length; i++) { var parameter = parameters[i].split('='); if (parameter[0].toLowerCase() === 'email') { return parameter[1] === undefined ? true : decodeURIComponent(parameter[1]); } } return false; }; var acctDateFormat = "%d/%m/%Y"; var getNormalizedDate = function(date, acctFormat) { var decodedDate = decodeURIComponent(date); if (acctFormat && acctFormat.match(/(%d|%e).*%m/gi) !== null) { return decodedDate.replace(/(\d{2}).*(\d{2}).*(\d{4})/g, '$3-$2-$1'); } else if (Date.parse(decodedDate)) { var dateObj = new Date(decodedDate); var year = dateObj.getFullYear(); var month = dateObj.getMonth() + 1; var day = dateObj.getDate(); return `${year}-${month < 10 ? `0${month}` : month}-${day < 10 ? `0${day}` : day}`; } return false; }; var getNormalizedTime = function(time) { var hour, minutes; var decodedTime = decodeURIComponent(time); var timeParts = Array.from(decodedTime.matchAll(/(\d{1,2}):(\d{1,2})\W*([AaPp][Mm])?/gm))[0]; if (timeParts[3]) { // 12 hour format var isPM = timeParts[3].toLowerCase() === 'pm'; if (isPM) { hour = parseInt(timeParts[1]) === 12 ? '12' : `${parseInt(timeParts[1]) + 12}`; } else { hour = parseInt(timeParts[1]) === 12 ? '0' : timeParts[1]; } } else { // 24 hour format hour = timeParts[1]; } var normalizedHour = parseInt(hour) < 10 ? `0${parseInt(hour)}` : hour; var minutes = timeParts[2]; return `${normalizedHour}:${minutes}`; }; for (var i = 0; i < allInputs.length; i++) { var regexStr = "field\\[(\\d+)\\]"; var results = new RegExp(regexStr).exec(allInputs[i].name); if (results != undefined) { allInputs[i].dataset.name = allInputs[i].name.match(/\[time\]$/) ? `${window.cfields[results[1]]}_time` : window.cfields[results[1]]; } else { allInputs[i].dataset.name = allInputs[i].name; } var fieldVal = getUrlParam(allInputs[i].dataset.name); if (fieldVal) { if (allInputs[i].dataset.autofill === "false") { continue; } if (allInputs[i].type == "radio" || allInputs[i].type == "checkbox") { if (allInputs[i].value == fieldVal) { allInputs[i].checked = true; } } else if (allInputs[i].type == "date") { allInputs[i].value = getNormalizedDate(fieldVal, acctDateFormat); } else if (allInputs[i].type == "time") { allInputs[i].value = getNormalizedTime(fieldVal); } else { allInputs[i].value = fieldVal; } } } var remove_tooltips = function() { for (var i = 0; i < tooltips.length; i++) { tooltips[i].tip.parentNode.removeChild(tooltips[i].tip); } tooltips = []; }; var remove_tooltip = function(elem) { for (var i = 0; i < tooltips.length; i++) { if (tooltips[i].elem === elem) { tooltips[i].tip.parentNode.removeChild(tooltips[i].tip); tooltips.splice(i, 1); return; } } }; var create_tooltip = function(elem, text) { var tooltip = document.createElement('div'), arrow = document.createElement('div'), inner = document.createElement('div'), new_tooltip = {}; if (elem.type != 'radio' && elem.type != 'checkbox') { tooltip.className = '_error'; arrow.className = '_error-arrow'; inner.className = '_error-inner'; inner.innerHTML = text; tooltip.appendChild(arrow); tooltip.appendChild(inner); elem.parentNode.appendChild(tooltip); } else { tooltip.className = '_error-inner _no_arrow'; tooltip.innerHTML = text; elem.parentNode.insertBefore(tooltip, elem); new_tooltip.no_arrow = true; } new_tooltip.tip = tooltip; new_tooltip.elem = elem; tooltips.push(new_tooltip); return new_tooltip; }; var resize_tooltip = function(tooltip) { var rect = tooltip.elem.getBoundingClientRect(); var doc = document.documentElement, scrollPosition = rect.top - ((window.pageYOffset || doc.scrollTop) - (doc.clientTop || 0)); if (scrollPosition < 40) { tooltip.tip.className = tooltip.tip.className.replace(/ ?(_above|_below) ?/g, '') + ' _below'; } else { tooltip.tip.className = tooltip.tip.className.replace(/ ?(_above|_below) ?/g, '') + ' _above'; } }; var resize_tooltips = function() { if (_removed) return; for (var i = 0; i < tooltips.length; i++) { if (!tooltips[i].no_arrow) resize_tooltip(tooltips[i]); } }; var validate_field = function(elem, remove) { var tooltip = null, value = elem.value, no_error = true; remove ? remove_tooltip(elem) : false; if (elem.type != 'checkbox') elem.className = elem.className.replace(/ ?_has_error ?/g, ''); if (elem.getAttribute('required') !== null) { if (elem.type == 'radio' || (elem.type == 'checkbox' && /any/.test(elem.className))) { var elems = form_to_submit.elements[elem.name]; if (!(elems instanceof NodeList || elems instanceof HTMLCollection) || elems.length <= 1) { no_error = elem.checked; } else { no_error = false; for (var i = 0; i < elems.length; i++) { if (elems[i].checked) no_error = true; } } if (!no_error) { tooltip = create_tooltip(elem, "Please select an option."); } } else if (elem.type =='checkbox') { var elems = form_to_submit.elements[elem.name], found = false, err = []; no_error = true; for (var i = 0; i < elems.length; i++) { if (elems[i].getAttribute('required') === null) continue; if (!found && elems[i] !== elem) return true; found = true; elems[i].className = elems[i].className.replace(/ ?_has_error ?/g, ''); if (!elems[i].checked) { no_error = false; elems[i].className = elems[i].className + ' _has_error'; err.push("Checking %s is required".replace("%s", elems[i].value)); } } if (!no_error) { tooltip = create_tooltip(elem, err.join('
')); } } else if (elem.tagName == 'SELECT') { var selected = true; if (elem.multiple) { selected = false; for (var i = 0; i < elem.options.length; i++) { if (elem.options[i].selected) { selected = true; break; } } } else { for (var i = 0; i < elem.options.length; i++) { if (elem.options[i].selected && (!elem.options[i].value || (elem.options[i].value.match(/\n/g))) ) { selected = false; } } } if (!selected) { elem.className = elem.className + ' _has_error'; no_error = false; tooltip = create_tooltip(elem, "Please select an option."); } } else if (value === undefined || value === null || value === '') { elem.className = elem.className + ' _has_error'; no_error = false; tooltip = create_tooltip(elem, "This field is required."); } } if (no_error && (elem.id == 'field[]' || elem.id == 'ca[11][v]')) { if (elem.className.includes('phone-input-error')) { elem.className = elem.className + ' _has_error'; no_error = false; } } if (no_error && elem.name == 'email') { if (!value.match(/^[\+_a-z0-9-'&=]+(\.[\+_a-z0-9-']+)*@[a-z0-9-]+(\.[a-z0-9-]+)*(\.[a-z]{2,})$/i)) { elem.className = elem.className + ' _has_error'; no_error = false; tooltip = create_tooltip(elem, "Enter a valid email address."); } } if (no_error && /date_field/.test(elem.className)) { if (!value.match(/^\d\d\d\d-\d\d-\d\d$/)) { elem.className = elem.className + ' _has_error'; no_error = false; tooltip = create_tooltip(elem, "Enter a valid date."); } } tooltip ? resize_tooltip(tooltip) : false; return no_error; }; var needs_validate = function(el) { if(el.getAttribute('required') !== null){ return true } if(el.name === 'email' && el.value !== ""){ return true } if((el.id == 'field[]' || el.id == 'ca[11][v]') && el.className.includes('phone-input-error')){ return true } return false }; var validate_form = function(e) { var err = form_to_submit.querySelector('._form_error'), no_error = true; if (!submitted) { submitted = true; for (var i = 0, len = allInputs.length; i < len; i++) { var input = allInputs[i]; if (needs_validate(input)) { if (input.type == 'tel') { addEvent(input, 'blur', function() { this.value = this.value.trim(); validate_field(this, true); }); } if (input.type == 'text' || input.type == 'number' || input.type == 'time') { addEvent(input, 'blur', function() { this.value = this.value.trim(); validate_field(this, true); }); addEvent(input, 'input', function() { validate_field(this, true); }); } else if (input.type == 'radio' || input.type == 'checkbox') { (function(el) { var radios = form_to_submit.elements[el.name]; for (var i = 0; i < radios.length; i++) { addEvent(radios[i], 'click', function() { validate_field(el, true); }); } })(input); } else if (input.tagName == 'SELECT') { addEvent(input, 'change', function() { validate_field(this, true); }); } else if (input.type == 'textarea'){ addEvent(input, 'input', function() { validate_field(this, true); }); } } } } remove_tooltips(); for (var i = 0, len = allInputs.length; i < len; i++) { var elem = allInputs[i]; if (needs_validate(elem)) { if (elem.tagName.toLowerCase() !== "select") { elem.value = elem.value.trim(); } validate_field(elem) ? true : no_error = false; } } if (!no_error && e) { e.preventDefault(); } resize_tooltips(); return no_error; }; addEvent(window, 'resize', resize_tooltips); addEvent(window, 'scroll', resize_tooltips); var hidePhoneInputError = function(inputId) { var errorMessage = document.getElementById("error-msg-" + inputId); var input = document.getElementById(inputId); errorMessage.classList.remove("phone-error"); errorMessage.classList.add("phone-error-hidden"); input.classList.remove("phone-input-error"); }; var initializePhoneInput = function(input, defaultCountry) { return window.intlTelInput(input, { utilsScript: "https://unpkg.com/intl-tel-input@17.0.18/build/js/utils.js", autoHideDialCode: false, separateDialCode: true, initialCountry: defaultCountry, preferredCountries: [] }); } var setPhoneInputEventListeners = function(inputId, input, iti) { input.addEventListener('blur', function() { var errorMessage = document.getElementById("error-msg-" + inputId); if (input.value.trim()) { if (iti.isValidNumber()) { iti.setNumber(iti.getNumber()); if (errorMessage.classList.contains("phone-error")){ hidePhoneInputError(inputId); } } else { showPhoneInputError(inputId) } } else { if (errorMessage.classList.contains("phone-error")){ hidePhoneInputError(inputId); } } }); input.addEventListener("countrychange", function() { iti.setNumber(''); }); input.addEventListener("keydown", function(e) { var charCode = (e.which) ? e.which : e.keyCode; if (charCode > 31 && (charCode < 48 || charCode > 57) && charCode !== 8) { e.preventDefault(); } }); }; var showPhoneInputError = function(inputId) { var errorMessage = document.getElementById("error-msg-" + inputId); var input = document.getElementById(inputId); errorMessage.classList.add("phone-error"); errorMessage.classList.remove("phone-error-hidden"); input.classList.add("phone-input-error"); }; window['recaptcha_callback'] = function() { // Get all recaptchas in the DOM (there may be more than one form on the page). var recaptchas = document.getElementsByClassName("g-recaptcha"); for (var i in recaptchas) { // Set the recaptcha element ID, so the recaptcha can be applied to each element. var recaptcha_id = "recaptcha_" + i; recaptchas[i].id = recaptcha_id; var el = document.getElementById(recaptcha_id); if (el != null) { var sitekey = el.getAttribute("data-sitekey"); var stoken = el.getAttribute("data-stoken"); grecaptcha.render(recaptcha_id, {"sitekey":sitekey,"stoken":stoken}); } }}; _load_script( "https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=recaptcha_callback&render=explicit" ); var _form_serialize = function(form){if(!form||form.nodeName!=="FORM"){return }var i,j,q=[];for(i=0;i

{ if (key !== 'hideButton') { formData.append(key, value); } //formData.append(key, value); }); let request = { headers: { "Accept": "application/json" }, body: formData, method: "POST" }; let pageUrlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (pageUrlParams.has('t')) { request.headers.Authorization = 'Bearer ' + pageUrlParams.get('t'); } const response = await fetch('https://coosto59572.activehosted.com/proc.php?jsonp=true', request); return response.json(); } if (formSupportsPost) { submitForm().then((data) => { eval(data.js); }); } else { _load_script('https://coosto59572.activehosted.com/proc.php?' + serialized + '&jsonp=true', null, true); } } return false; }; addEvent(form_to_submit, 'submit', form_submit);})();

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (40)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (41)

Uncategoried

Uitspraak bevestigt positie Coosto in nieuwsmonitoring en mediainsights

Rechtbank: overname snippets geoorloofd

Eindhoven, 20 november 2024

Coosto is verheugd over de recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam, die ondersteuning biedt aan nieuwsmonitoringdiensten die zeer korte fragmenten en links naar volledige nieuwsartikelen aanbieden. Dit vonnis is een positieve stap voor Coosto en andere mediamonitoringplatforms die waardevolle inzichten bieden door middel van korte nieuwsfragmenten en hyperlinks, zonder inbreuk te maken op de rechten van uitgevers.

Coosto zelf was niet bij de zaak betrokken. Het ging om een procedure tussen de nieuwsuitgevers DPG en Mediahuis enerzijds en HowardsHome anderzijds. De uitgevers zagen de zaak als een proefprocedure om van de rechter te horen tot hoever het zogenoemde persuitgeversrecht gaat. De rechtbank oordeelde dat de uitgevers de overname van 150 tekens of 20 woorden niet kunnen verbieden.

Met Coosto kunnen klanten onder andere hun merkvermeldingen monitoren door openbare nieuwsdata te verzamelen en te presenteren. Deze dienst stelt klanten in staat te zien hoe vaak en door welke media ze worden genoemd, in welke kranten of online platforms, met welk sentiment en met welk bereik. Coosto biedt hierbij een kort fragment van het artikel samen met een link naar het originele nieuwsartikel, wat transparante toegang tot informatie ondersteunt zonder de volledige inhoud te herpubliceren. Het vonnis bevestigt het belang van deze werkwijze en erkent dat het overnemen van zeer korte fragmenten, ook wel snippets genoemd, en het tonen van links naar de oorspronkelijke bron, geoorloofd is. De rechtbank heeft geoordeeld dat deze snippets geen vervanging vormen van nieuwsberichten en dus geen schade toebrengen aan de uitgevers.

“Dit vonnis geeft ons de ruimte om te blijven doen waar we goed in zijn: onze klanten inzicht geven in hoe hun merk leeft in de media, zonder de rechten van uitgevers te schaden,” zegt Toine Verheul, CEO bij Coosto. “We zorgen dat onze klanten up-to-date blijven, terwijl we tegelijkertijd verkeer genereren naar de originele publicaties. Een win-win voor iedereen.”

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die HowardsHome vertegenwoordigde in deze zaak tegen de uitgevers DPG en Mediahuis, heeft op LinkedIn meer informatie gedeeld over de uitspraak en de juridische basis voor het gebruik van snippets. Zijn uitgebreide toelichting op de uitspraak is hier te lezen.

Deze uitspraak versterkt Coosto in haar positie dat haar werkwijze voor nieuwsmonitoring volledig rechtmatig is. Organisaties kunnen met vertrouwen gebruik blijven maken van Coosto’s nieuwsmonitoring om waardevolle inzichten te krijgen in mediatrends, bereik en publieksentiment in de nieuwsartikelen waarin zij worden genoemd. Zo blijven zij goed geïnformeerd, terwijl tegelijkertijd het verkeer naar de oorspronkelijke publicaties wordt bevorderd.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (42)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (43)

Uncategoried

Deze 7 emoji’s gebruik je waarschijnlijk verkeerd

De meest populaire platformen om emoji’s te gebruiken zijn Facebook, X en Instagram. Vrouwen gebruiken daarbij meer emoji's dan mannen. We zijn overigens geneigd om emoji’s vooral te gebruiken in positieve situaties. En eigenlijk is de emoji daar oorspronkelijk ook voor bedoeld. Professor Scott Fahlman introduceerde de tekencombinatie :) in 1988 namelijk om aan te geven dat een bericht een grap was.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (44)

Het is vandaag dus een echte feestdag, maar laten we vooral niet té emojioneel worden. Ze zijn namelijk leuk, maar emoji’s worden vaak anders geïnterpreteerd dan hoe ze in eerste instantie zijn bedoeld. Zo kan de knipoog-emoji een tikkie flirterig zijn, maar ik gebruik ‘m zelf vaker om cynisme te duiden. Er zijn echter 7 emoji’s die écht een hele andere betekenis blijken te hebben. En ik heb ze dus al die tijd verkeerd gebruikt.

1. De ‘ik-heb-net-een-grapje-gemaakt-wat-ben-ik-toch-een-lolbroek’ emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (45)

Of ik de leukste ben thuis? Neh, das de deurklink. Die geeft iedereen een hand hahahaha...”

Maar deze emoji is niet echt bedoeld voor de grapjassen onder ons. De officiële naam is ‘Face Savouring Food’, wat zoiets betekent als het genieten van heerlijk eten. Come to mama!

2. De “Surf’s-up-dude!” emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (46)

Ja. Dat had je dus gedacht. Deze emoji wordt vaak geassocieerd met de surfcultuur (of de shaka-groet), maar niets is minder waar. De ‘Call Me Hand’ gebruik je als je wilt dat iemand je belt. Wie heb ik aan de lijn, hallo hallo?

3. De ‘ik-voel-me-zo-beroerd-dat-ik-thuisblijf-vandaag’ emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (47)

edereen voelt zich wel eens als een slappe vaatdoek, maar als je deze emoji gebruikt dan is het écht erg (lees: druipende snotterbel). Helaas. Maak kennis met de ‘Sleepy Face’. En die snotterbel? Dat wordt in Anime en Manga gebruikt om slaap uit te drukken.

4. De ‘Lalalalalaaaa-ik-weet-van-niks!’ emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (48)

De titel zegt ’t eigenlijk al: een fluitende emoji die één en al onschuld laat zien. Maar dit is dus de ‘Kissing Face’. Spreekt voor zich.

5. De “Vandaag-helaas-weer-een-dagje-in-het-ziekenhuis” emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (49)

We laten ons al snel verleiden door die grote ‘H’, maar niets is minder waar. Love Boat move over: maak kennis met het Love Hotel! Een hotel waar je kamers huurt per uur, in plaats van per nacht. Dat dus.

6. De ‘School-Of-Rock’ emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (50)

Zo’n groot instrument op de voorgevel: dat móét wel een muziekschool zijn! Nope. Dit is een postkantoor, European Style. Dat ding op de voorgevel is een zogenaamde posthoorn: een instrument waarmee postbodes vroegâh lieten weten dat ze arriveerden. Weer wat geleerd.

7. De ‘Ik-zal-voor-je-bidden-en-een-kaarsje-opsteken’ emoji

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (51)

Dit is een typisch gevalletje van een emoji die zich niet in hokjes laat plaatsen. In de Japanse cultuur betekenen de twee handjes ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’. Maar het wordt ook vaak gebruikt als twee biddende handen. Óf als een high-five. Net waar je zin in hebt.

Flirterig, hongerig, verliefd, boos, grappig of sarcastisch: er zijn duizenden emoji’s en nog véél meer interpretaties en betekenissen. Een ding is in ieder geval zeker: emoji’s zijn prachtige manieren om je boodschap meer kracht bij te zetten. Als je ze goed gebruikt tenminste.

Strooi er vandaag dus mee alsof het je lieve lust is!

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (52)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (53)

Uncategoried

Gemeente Breda: nauwer verbonden met inwoners dankzij krachtige content

We spraken met Pleun Eykman, inmiddels 8 jaar werkzaam bij Gemeente Breda. Hier werkt Pleun aan de (door)ontwikkeling van alle online kanalen. Zij werkt aan een succesvolle content- en kanalenstrategie voor de gemeente door middel van online monitoring, data-analyse en contentcreatie. En daar speelt Coosto een belangrijke rol in.

BREDA TOEN 🔙 & 🔜 NU

Ginnekenmarkt in 1933 vs vandaag! Ontdek de eeuwenoude waterpomp en café Boerke Verschuren, voorheen 'De Vrachtwagen'. Deze plek is nog steeds het middelpunt van het Ginneken, vooral tijdens carnaval 🎉

📸 Stadsarchief Breda pic.twitter.com/4jj2NJIzLY

— Gemeente Breda (@breda) February 13, 2024

Efficiënt samenwerken binnen één tool

Binnen de gemeente Breda maken meerdere afdelingen gebruik van Coosto. Zo zorgt het klantcontactcentrum (KCC) voor de afhandeling van alle binnenkomende privéberichten, via Whatsapp en de social media kanalen, en is de Newsroom, onderdeel van team Communicatie, verantwoordelijk voor webcare bij openbare reacties, mediamonitoring, het beheer van social media en data-analyses.

Binnen de verschillende afdelingen kunnen collega’s gemakkelijk werk van elkaar overnemen, dankzij de overzichtelijke tool van Coosto. Niet alleen binnen, maar ook tussen verschillende afdelingen van Gemeente Breda gaat de samenwerking een stuk vloeiender door het werken met een content & social media tool.

‘’Coosto zorgt ervoor dat we nauwer en efficiënter samen kunnen werken: tussen het KCC en de Newsroom wordt wekelijks afgestemd wat er in de contentkalender staat voor komende dagen’’, zegt Pleun. ‘’Doordat het KCC weet wat er gecommuniceerd wordt, kunnen ze anticiperen op specifieke vragen rondom bepaalde thema’s en onderwerpen.’’

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (54)

Buiten naar binnen halen

Een succesvolle contentstrategie begint bij het ophalen van de juiste informatie. Daarin speelt de Newsroom van gemeente Breda de hoofdrol. De Newsroom houdt balans in wat er gecommuniceerd wordt naar buiten via social media. ''We vinden het belangrijk om te kijken wat er in de stad leeft en in te spelen op de behoeften van de inwoners.’’, aldus Pleun.

De Newsroom bewaakt dit vanuit de online kanalen en zorgt ervoor dat de online communicatie luistert naar de mening van inwoners en hier proactief op reageert en inspeelt. De Newsroom zorgt binnen de organisatie voor het in verbinding brengen van de binnen- en buitenwereld. Het doel als gemeente is om impact te maken bij de inwoners met maatschappelijke onderwerpen die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Zoals de energietransitie, betaalbaar wonen voor iedereen, maar ook veiligheid en gezondheid.

‘’Coosto vormt de basis van hoe wij als Newsroom werken.’’

De Newsroom bij gemeente Breda maakt hiervoor veel gebruik van Listen, de media monitor van Coosto. ‘’Listen geeft ons goed inzicht in de opinie van onze inwoners.’’, volgens Pleun. ‘’Zo weten we beter wat er bij de inwoners speelt, en hoe dit in verbinding kan worden gebracht met de thema’s en onderwerpen vanuit de gemeente.’’

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (55)

Met behulp van Listen creëert Pleun zoekopdrachten om te monitoren wat er online gedeeld wordt over de gemeente en vooral door de inwoners van Breda. Maar ook bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de verkiezingen of een crisis zoals een grote brand in de stad, is het essentieel om te weten wat er gezegd wordt. Met behulp van Listen maakt Pleun in een handomdraai omgevingsanalyses: ‘’Zo zijn we altijd op de hoogte van wat er online gedeeld wordt en hoe we daar op in moeten haken.’’


‘’Ik ben groot fan van de zoekhulp in Coosto. Daarmee heb ik binnen een handomdraai een zoekopdracht gemaakt om het laatste nieuws en berichten te monitoren.’’

Het contentproces van A tot Z

Het contentproces van gemeente Breda begint bij het verzamelen van informatie en inzichten in de behoeften van inwoners, door middel van de media monitor van Coosto. Die inzichten vormen gedeeltelijk de basis voor de social media content. De creatie, verspreiding over de verschillende social media kanalen en de analyse van social media content gebeurt ook allemaal in Coosto.

‘’Wij gebruiken Coosto voor het contentproces van A tot Z. Coosto vormt de basis van onze werkzaamheden binnen de Newsroom van Gemeente Breda.’’

Vervolgens worden alle social media posts in de contentkalender ingepland. Gemeente Breda plant veel vooruit en werkt met vaste thema’s en rubrieken. Aan de hand van de labels in de contentkalender worden alle posts gecategoriseerd. De labels worden daarnaast ingezet om de rubriek aan te duiden, zoals ‘wist-je-datjes’ en weekendtips, en het format van de content, bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s.

Veel content staat al op de planning, maar is in afwachting van het juiste moment om naar buiten gebracht te worden. Pleun: ‘’Denk aan het aanvragen van de energiebijdrage. Hier communiceren we natuurlijk niet over op een zonnige dag wanneer iedereen op het terras zit. Dan staat niemands hoofd naar zo’n onderwerp, terwijl het voor veel inwoners wel echt belangrijk is. We zetten dit soort content alvast klaar in de contentkalender, maar wachten het juiste moment af om dit daadwerkelijk te posten.‘’

Verbeteren en verbinden dankzij data

De resultaten van alle social media content worden nauwkeurig geanalyseerd. Zo bepaalt Pleun of bepaalde rubrieken nog steeds aanslaan bij de inwoners van Breda, en welke social media posts het beste presteren.

‘’Alle keuzes voor content maken we op basis van data, uit de overzichtelijke dashboards van Coosto’’

Labels vormen de basis voor de data-analyse: per label wordt een dashboard gemaakt, om te tracken hoe de content van een bepaald onderwerp of specifieke rubriek presteert. Per kwartaal analyseren we de verschillende labels, zodat we continu op zoek blijven naar verbeteringen aan de hand van data.

‘’Handmatig alle kanalen analyseren is ondenkbaar: met Coosto zet ik binnen een paar minuten een overzichtelijk en betrouwbaar rapport neer.’’

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (56)

‘’In een paar minuten maak ik een makkelijk overzicht op basis van zoekopdrachten of labels’’, zegt Pleun. ‘’Daarmee breng ik snel in kaart wat wel werkt en wat niet op onze social media kanalen. Zo kijk ik bijvoorbeeld wat het effect is als we een video plaatsen bij een post of juist een afbeelding.’’


Gemeente Breda en Coosto: sterk verbonden

Coosto speelt een cruciale rol in het succesvol communiceren en betrekken van de inwoners van Gemeente Breda. Van belangrijke inzichten door omgevingsanalyses, tot het snel kunnen reageren op prangende vragen en proactief communiceren over belangrijke thema’s: de content & social media tool van Coosto is een overzichtelijk, efficiënt en bovenal betrouwbaar platform voor gemeente Breda.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (57)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (58)

Uncategoried

De beste tijden om te posten op X in 2024

X is hét platform voor snelle updates en nieuwsberichten. Dit platform is bij uitstek de plek om een groot bereik te creëren: weet jij met jouw content een domino-effect te creëren, dan is X dé kans op het maken van wereldnieuws. Op dit social media kanaal geldt dus vaak: direct posten.

Maar niet iedere post op X is zó gebonden aan direct posten. Ga je voor specifiek resultaat, zoals meer engagement of conversies? Dan vind je hier de perfecte momenten om die doelen te bereiken.
Wij doken daarom in de cijfers en onderzochten per doel wat het ideale tijdstip is voor maximaal resultaat.

De beste tijden voor meer bereik op X

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (59)

Beste dag om te posten op X
Maandag

Piektijden voor meer bereik op X

  • Maandag om 16 uur
  • Dinsdag om 10 uur
  • Zaterdag om 12 en 16 uur

Voor X zien we een geleidelijke daling in bereik naarmate de week vordert. Onze tip: post aan het begin van de week als je een groot bereik wil creëren met jouw post.

Wil je toch op een andere dag posten? De piektijden op X vinden plaats rond lunchtijd (13 uur) en aan het einde van de middag (17 uur).

Als we verder inzoomen zien we dat maandagmiddag om 16 uur het beste moment is om te posten. Op dinsdagochtend en op zaterdagmiddag zien we ook meer activiteit.

De beste tijden voor meer interactie op X

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (60)

Beste dag om te posten op X
Maandag

Piektijden voor meer interactie op X

  • Maandag om 16 en 19 uur
  • Dinsdag om 10 uur
  • Woensdag om 12 uur

Ook voor meer interactie op X geldt: post aan het begin van de week. Maandag springt er namelijk bovenuit. Daarnaast is 12 uur het absolute piekmoment door de week heen, naast 8 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags.

De beste tijden voor meer conversies op X

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (61)

Beste dag om te posten op X
Maandag

Piektijden voor meer conversies op X

  • Maandag om 18 uur
  • Donderdag om 21 uur
  • Vrijdag om 10 uur

Het mag bijna geen verrassing meer zijn. Ook als je het aantal conversies wil maximaliseren, levert een post op maandag het meeste resultaat.

Als we kijken naar het aantal clicks per uur is de spreiding vrij gelijkmatig door de dag heen, met een lichte piek om 9 uur ‘s avonds.

De beste tijden om te posten voor ieder platform

Ben je benieuwd naar de beste tijdstippen voor andere social media kanalen, zoals Facebook, Instagram en LinkedIn? Die vind je in dit overzicht.

Wil je altijd direct posten op het beste tijdstip? Met Prime Time van Coosto post je met één klik op de knop altijd op het beste moment voor jouw account, jouw branche of voor het platform. Op basis van voorgaande posts berekent deze handige functionaliteit welke tijden het meeste resultaat opleveren.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (62)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (63)

Uncategoried

De succesformule van TikTok: Go Viral or Go Home

Wat maakt TikTok zo populair?

Waar social media de laatste jaren als een soort filter op de werkelijkheid werkte, zorgt TikTok weer voor verfrissende authenticiteit in het social media landschap. Op TikTok vind je pakkende videocontent waardoor we juist weer een stapje dichter bij de realiteit staan. Het mag rauw, echt en realistisch zijn. Urenlang editen voor de perfecte video? Vergeet het maar, TikTok fans nemen veel liever een kijkje in jouw realiteit. Op dit platform is niks te gek. Maar het liefst wel authentiek.

Wat de app ook zo populair maakt: de gebruiker heeft zelf in de hand welke content vaker terugkomt op de FYP-page. Het algoritme van TikTok bepaalt aan de hand van de kijktijd per video welke content in de smaak valt en welke niet. Op basis daarvan laat TikTok vervolgens soortgelijke content zien. Urenlang scrollen gebruikers door de eindeloze stroom aan video’s die zij interessant vinden. En daar schuilt ook het geheim achter het succes van TikTok: het werkt ontzettend verslavend. Als organisatie de uitgelezen kans om een groot publiek te bereiken.

Tip: direct aan de slag met TikTok in Coosto? Dat kan! Publiceer, analyseer en monitor jouw TikTok-content vanuit één omgeving.

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (64)

TikTok als onderdeel van jouw contentstrategie

TikTok is here to stay. Sinds de lancering van de populaire videocontent app blijft het aantal gebruikers stijgen. Geen wonder dat verschillende social media kanalen de succesfactoren proberen te kopiëren op hun eigen platform. Denk aan Instagram Reels en YouTube Shorts: dit zijn overduidelijk reacties op het succes van het short video format op TikTok.

Bovendien is het de perfecte kans om video in te zetten voor jouw merk. Videocontent is namelijk ideaal om jouw bereik en engagement te boosten. Soms lijkt dat nog wat lastig, want veel merken lopen hier aan tegen de tijd en effort die het kost om video’s te produceren. Maar zoals gezegd gaat het op TikTok helemaal niet om ‘de perfecte video’. TikTok is juist gericht op snelle videocontent, met uiteenlopende doelen. Puur vermaak, educatief of zelfs als medium om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Voor ieder merk een kans om zichzelf te laten zien.

Dat kan heel simpel zijn, laat Blokker hier zien. Een nieuwe vaas uit de collectie levert 155.000 views op, een van de best presterende posts op hun account. Een goed voorbeeld van een relatief simpele video, die precies de spijker op z’n kop slaat.

Coosto
Kennedyplein 101
5611 ZS Eindhoven
Nederland

Coosto Spain
Calle Ángel Lozano, 18 5º izq, 03001 Alicante, Spanje

+31 (0)40 249 27 00[emailprotected]
Neem contact opStuur ons een e-mail

Nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws over Coosto ontvangen?

Abonneer hier

Over Ons

OrganisatieKlantenWerken bij Coosto

Oplossingen

ContentmarketingContentinspiratieSocial media inplannenContent-optimalisatieCommunity managementContent analytics

Klant

LoginSupport Center

Contact

Plan een demoNeem contact op

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (67)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (68)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (69)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (70)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (71)Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (72)

© Copyright 2024 Coosto.

BTW: NL853221510B01

KVK: 58880771

Alle rechten voorbehouden

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookies

Top 11 social media kanalen: welke platformen passen het best bij jouw merk? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5498

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.